Besøk fra Skatteetaten

I uke 6 var Skatteetaten på besøk i alle Vg2-klasser med Spleiselaget.

Logo Spleiselaget - Klikk for stort bilde

Spleiselaget er et opplegg som varer i to skoletimer. 

En representant fra Skatteetaten kommer på besøk til skolen og snakker om temaer som kan knyttes opp mot flere av kompetansemålene i samfunnskunnskap. 

Svart arbeid, velferdsstaten, lønn, skatt og arbeidskontrakter er noe av det vi er innom i løpet av tida vi har til rådighet.

Interaktivt opplegg

Besøket fra Skatteetaten har etter hvert blitt et årlig innslag i samfunnskunnskap, og det har utviklet seg og fått et mer interaktivt preg slik at elevene kan svare på spørsmål via mobiltelefonene sine mens opplegget pågår. 

Dette gjør det hele mer engasjerende for de fleste. Eksempelvis får elevene tippe hvor mye penger staten har brukt på deg i det du fyller 18 år. Ganske overraskende for de fleste er svaret hele 2,5 millioner kroner (cirka) per 18-åring. I denne summen ligger barnetrygd, grunnskole, videregående skole og helsetjenester. 

Velferdsgoder

Det viktigste poenget i Spleiselaget er imidlertid, som navnet indikerer, å skape bevissthet rundt at det norske samfunnet er basert på et slags spleiselag der vi alle yter etter evne og får etter behov. 

Uten pengene fra alle skattebetalerne, ville vi rett og slett ikke hatt alle velferdsgodene vi har i Norge dag. Det være seg gratis helsetjenester, gratis skolegang eller ulike trygder og støtteordninger. 

Svart arbeid

Ved å unndra skatt (svart arbeid) unndrar man penger til fellesskapet, og man deltar ikke i det norske spleiselaget. Ved hjelp av mange eksempler, blir dette poenget synliggjort i løpet av foredraget og man får et slags innblikk i den moralske utfordringen som ligger i at enkelte ikke betaler skatt, men likevel får/benytter seg av de samme velferdsgodene som alle andre. 

Enkelte klasser og elever har nok tenkt over mange av disse problemstillingene allerede, mens andre får seg en liten «vekker». I alle tilfeller er opplegget veldig nyttig, og på en god måte knyttet opp mot det vi skal lære i samfunnskunnskap. 

Les om Spleiselaget
 

Tekst: Marthe Ellingsen Napstad