Fra kosttilskudd til doping

Våre Vg3-klasser har hatt besøk fra Antidoping Norge. 

Onsdag 4. desember loset Mats Stadsnes, fylkeskoordinator Innlandet for Antidoping Norge, skolens Vg3-klasser gjennom et engasjerende foredrag om lovlige og ulovlige prestasjonsfremmende midler.

Foredragsholder ved siden av smartboard - Klikk for stort bildeMats Stadsnes Linda Johansen

Hva er “drømmekroppen”?

Stadsnes startet i det som nok føles mer relevant for de fleste enn sentralstimulerende midler og steroider: kosttilskudd! Her fikk tilhørerne litt å tenke på når det kommer til hva som definerer “drømmekroppen” og hvorfor så mange er rede til å ta snarveier for å oppnå den.

Ingen quick fix

Kosttilskudd er “den lovlige veien”, men kanskje tjener de liten hensikt? Ekspertisens dom kan oppsummeres med at det som funker sannsynligvis er forbudt, og dersom midler ikke er forbudt er sjansen stor for at de ikke har noen virkning.

Gjennom ulike tiktok-eksempler fikk vi også se hva selvutnevnte “eksperter” hevder. Og hvordan blant annet sosiale medier er med på å påvirke så vel kroppsidealer som synet vårt på hva som er akseptable veier til målet.

Russiske rulett

Siste del av foredraget handlet om det som sorterer under legemiddelloven, og dermed er forbudt. Her er AAS og SARM to av flere undergrupper. AAS står for anabole androgene steroider mens SARM står for selektive androgenreseptormodulatorer, en videreutvikling av de tradisjonelle steroidene. Tilhørerne måtte selv ta stilling til hvilke bivirkninger de kunne “tåle”, og hva som eventuelt ville være grunn nok til å holde seg “ren”.

Den som trodde doping er noe som bare hører toppidretten til, må tro om igjen. Mats Stadsnes påpekte at det er flere som bare trener styrke som er i målgruppen. Og for de som lurer: “trygge doser” finnes ikke.

-Linda Johansen, faglærer norsk