Grønt nivå også ved smitte

Skolene vil mest sannsynlig holde seg på grønt nivå selv ved smitteutbrudd.

Klikk for stort bilde Mostphotos I løpet av høsten har koronasmitten økt flere steder i Innlandet, og noen videregående skoler har hatt utbrudd blant sine elever.

Likevel er det hovedsakelig grønt nivå som gjelder. Dette er fordi myndighetene mener det er viktig at barn og unge skal få være mest mulig på skolen.

Det er kommuneoverlegene som bestemmer om en skole skal over på gult nivå hvis det er mye smitte i en kommune.

Endret risikobilde

– Dette handler om at risikobildet er helt annerledes enn bare for noen få måneder siden. Alle i risikogruppen for å bli veldig syk av korona, er vaksinert, sier sikkerhets- og beredskapssjef i Innlandet fylkeskommune Endre Hjelseth.

Han understreker at man hele tiden må vurdere byrden ved å innføre tiltak opp mot risikobildet.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det få barn og unge som blir veldig syke av korona. Dessuten har mange i videregående skole fått vaksine.

Testing, ikke karantene

Elever i videregående skole kan erstatte karantene med testing hvis de er nærkontakt til en som er smittet.

Det er lokale helsemyndigheter som har ansvaret for å organisere tesingen og bestemme hvordan det skal gjennomføres.

Noen steder er det gjennomført massetesting på skolene, men dette er ikke et generelt tiltak hvis ikke smittepresset er høyt.

Husk å vaske henda!

Det er viktig å huske at de grunnleggende smitteverntiltakene fortsatt gjelder:

• Ikke møt på skolen, selv med milde symptomer.
  • Hold avstand der det er mulig, og unngå fysisk kontakt.
  • Ha god håndhygiene.