TAF teknikk og industriell produksjon

Dette er et tilbud som passer for deg som liker matematikk, fysikk og teknikk, samt yrkesfaglig praksis. Praksis i programfag er lagt til opplæring i bedrift. Utdanningen varer i fire år, og gir grunnlag for lengre studier.

Jørgen Skaug/Oppland fylkeskommune

Hva er TAF?

• Teoretisk opplæring i skole kombinert med praktisk opplæring i bedrift.
  • Dobbel kvalifikasjon: Både fagbrev og realfagskompetanse.
  • Lønn under utdanningen.

TAF er et unikt videregående skoletilbud. Etter fire år oppnår du som elev dobbel kvalifikasjon, fagbrev og spesiell studiekompetanse med fordypning i matematikk og fysikk.

Opplæringen skjer i et samarbeid mellom skolen og lokalt næringsliv. Som elev har du teoretisk opplæring på skolen tre dager i uka mens resten av uka er det det praktisk opplæring i bedrift. Siste skoleår er det tre dager i uka i bedrift.

Studiekompetanse

Kari Ohren Nordraak De dagene du er på skolen har du programfag (de to første årene) og allmenne fag. Etter fire år får du spesiell studiekompetanse med fordypning i fysikk og matematikk.

Timefordeling
Fag t/uke Vg1 Vg2 Vg3 Vg4
Norsk   4 4 6
Engelsk 2 3
Naturfag 5
Historie     2 4
Samfunnsfag     3
Kroppsøving 2   2
Matematikk 5 5 5
Fysikk     5 5
Programfag TIP 8 9
I bedrift 2 dager 2 dager 2 dager 3 dager

Opplæring i bedrift

To dager i uka (tre dager siste skoleår) er eleven ute i bedrift. De to første årene i praksis og de to siste årene som lærling. Eleven får lønn under opplæring i bedrift. For å få nok læretid arbeider eleven i skolens ferier. Eleven har fem uker ferie i året. Etter fire år avslutter eleven opplæringen i bedrift med fagprøve.

Aktuelle fagbrev:

• CNC-operatør
  • Industrimekaniker
  • Produksjonstekniker
  • Verktøymaker
  • Dimensjonskontrollør
  • CNC-trefag

Bedriftene har egen instruktør og egen faglig leder som følger eleven. Det er tett oppfølging fra skolens TAF-koordinator. Det er jevnlige møter mellom skole og instruktør for å sikre god kvalitet i opplæringen i bedrift.

Opptak

1. Karakterer fra ungdomsskole. Du må ha minimum karakteren 4 i matematikk og naturfag.
  2. Fravær- og ordenskarakterer.
  3. Intervjupanel med representanter fra bedrift og skole.
  4. Du blir vurdert ut fra karakterer i første halvår i 10. klasse - når man søker TAF søker man samtidig lærlingplass.
  5. Du må ha TAF som første ønske på søknad til videregående utdanning.

• Høyere utdanning innen tekniske fag (ingeniør, sivilingeniør).
  • Annen høyere utdanning på bachelor- eller masternivå.
  • Jobb som fagarbeider etter bestått fagprøve/svenneprøve.

Les mer på taf.no

Sist oppdatert 14.10.2016