Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Krigshistorie på timeplanen

Ane Kristin Rogstad, Mariann Halvorsen, Harald Sunde, Fredrik Strande og Knut Vedvik Jensen - Klikk for stort bildeAne Kristin Rogstad, Mariann Halvorsen, Harald Sunde, Fredrik Strande og Knut Vedvik Jensen Bengt Lindman Påbyggsklassene ved Raufoss videregående skole har vært på ekskursjon til Moelv krigshistoriske formidlingssenter.

Ane Kristin Rogstad, Mariann Halvorsen, Harald Sunde, Fredrik Strande og Knut Vedvik Jensen - Klikk for stort bildeAne Kristin Rogstad, Mariann Halvorsen, Harald Sunde, Fredrik Strande og Knut Vedvik Jensen Bengt Lindman


Tidligere forsvarssjef Harald Sunde holdt foredrag for elevene. Det var en meget engasjert foreleser som fortalte om både 1. verdenskrig, fredsoppgjøret, framveksten av nazismen, norsk nøytralitetspolitikk, angrepet på Norge, motstandsbevegelsen og freden i mai 1945.

Verdier verdt å kjempe for

Tysk soldat - Klikk for stort bildeTysk soldat Ane Kristin Rogstad Elevene fikk et innblikk i storpolitikkens konsekvenser for mjøsregionen og for enkeltmennesker lokalt. Det gjorde inntrykk å få høre om bønder som ble skutt av tyske soldater i narkorus mens de melket kyrne sine en søndag morgen. Sunde la vekt på verdier og holdninger. Det er verdt å kjempe for demokrati, frihet og menneskeverd. Vi må ikke hodeløst «gakke etter» og sove om disse verdiene blir truet, formidlet Sunde. 

Paralleller til Syria

Ellers fikk elevene en nyttig påminnelse om at det som skjedde i Norge i 1940-1945, skjer i Syria hver eneste dag. Den gangen var det oss, nå er det syrerne som ser svart på framtida. Sunde snakket i over to klokketimer, men det gjorde ingenting med en så dyktig historieforteller. Ikke én mobiltelefon var å se blant elevene under besøket.

 

Elevene synes det var interessant å lære om krigen lokalt - Klikk for stort bildeElevene synes det var interessant å lære om krigen lokalt Ane Kristin Rogstad Harald Sunde fortalte levende om krigen. Her forteller han om Birger Eriksen, som speidet etter fiendtlige skip på Oscarsborg i april 1940 - Klikk for stort bildeHarald Sunde fortalte levende om krigen. Her forteller han om Birger Eriksen, som speidet etter fiendtlige skip på Oscarsborg i april 1940 Ane Kristin Rogstad

Sist oppdatert 21.03.2018
Fant du det du lette etter?
Login for redigering